Arşiv

RayHaber

OtonomHaber

Instagram

Thursday, July 20, 2017

Petroldeki Kar Marjı ve Maliyetleri Arttıran Sebepler


Ham Petrol ün üretiminde ülkeler arasında büyük maliyet farkları olduğunu hepimiz biliyoruz peki bu farklılıklar nasıl oluşuyor.Ortadoğu’da ham Petrol üretim maliyeti 05-20 dolar seviyesinde bulunurken Kuzey Denizi’nde üretim yapılan sahalarda bu rakam 50-60 dolar seviyelerine çıkıyor. Şu anda üretim maliyeti yüksek olan ülkeler zarar ederken Ortadoğu ülkeleri sadece kardan zarar ediyorlar
Maliyetlerin belirlenmesinde en önemli etken Petrol ün türü ve çıkarıldığı yerdir.Yoğunluğu ağır olan Petrol ün maliyeti daha yüksekdir.
Yoğunluğu hafif olan Petrol türünde ise maliyet daha düşük kar ise daha fazladır.Ortadoğu’daki gibi hafif olan Petrol daha rahat üretilebiliyor, Hafif olan yakıtın yeryüzüne çıkartılması hem daha rahat hemde hafif petrolden elde edilen ürün daha pahalıya satılmaktadır. ABD’nin bir kısmında olduğu gibi ağır olan Petrol ün üretim maliyeti ise daha da yüksekmektedir. Karadan çıkarılan Petrol ün maliyeti düşükken, denizden çıkarılan Petrol ün ki ise yüksek oluyor. sontaj ve platform maliyetinin yanında depolama maliyetleri de artmaktadır.
İşte bu yüzden ABD de Ortadoğu’da ya kendisine ortak aramakta yada bazı sahaları kontrol altına almak istemektedir bu sayede hem petrol fiyatları üzerinde etki yaratmakta hem de kendi petrol yataklarını işletmekten ziyade ortadoğu petrolünün kullanımına yönelmektedir.
Türkiye ise hampetrol yönünden zayıf bir ülke olup dışa bağımlıdır, tüketiminin yaklaşık % 90 ını dışarıdan ithal etmektedir.Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler bu fiyat artışından aşırı etkilenmekte olup , düşüşlerde ise ekonomileri rahatlamaktadır.
Herkesin bildiği bir yanlış ise Dünyadaki en yüksek petrol rezervinin Suudi Arabistan da olduğunu tahmin etmesidir ama en yüksek rezerv Venezuela’da dır.
Dünya Enerji İstatistiksel İncelemesi – Haziran 2017 Raporuna göre, dünyada Petrol rezervi en yüksek ülke 300,9 milyar varil ile Venezuela oldu. Bu ülkeyi 266,5 milyarla Suudi Arabistan, 171,5 milyarla Kanada, 158,4 milyarla İran ve 153 milyarlık rezerv ile Irak izledi.
Rapora göre, dünya genelinde toplam 1 trilyon 706,7 milyar varil Petrol rezervi bulunuyor. ABD, günlük 12,4 milyon varil Petrol üretimiyle dünya genelinde birinci sırada yer alırken, onu 12,3 milyonla Suudi Arabistan, 11,2 milyonla Rusya, 4,6 milyonla İran ve 4,4 milyon varil ile Irak takip ediyor.
Dünya genelinde günlük Petrol üretiminin 92,1 milyon varil olduğu belirtilen raporda, tüketimin ise günlük 96,5 milyon varile ulaştığı belirtildi.
Yukarıdaki toplam rezervin günlük üretime bölünmesiyle elde edilecek rakam bize elimizde bulunan petrolün ne kadar kıymetli olduğunun bir göstergesidir. Bu sebeple ülkeler alternatif yakıt çeşitliliğine yönelmişlerdir…
Mustafa AKDAĞLI

No comments:

LightBlog